2010. március 14., vasárnap

Zsömlegombóc


Hozzávalók 12 db gombóchoz:

2 db tojás
4,5 dl tej
Kb. 35-40 deka rétesliszt
3 db szikkadt zsömle
1 evőkanál apróra vágott dinsztelt hagyma
1 csomag zöldpetrezselyem apróra vágva és kevés vajon megfuttatva
1 csomag zöldpetrezselyem

Bors
1 mokkáskanál Delikát ételízesítő
1-2 evőkanál olaj a kifőzéshez
2 evőkanál olaj az edénybe, amibe kiszedjük a leszűrt gombócot


A 3 db szikkadt zsömlét kis kockákra vágom, kevés zsiradékon megpirítom. Félreteszem.
A tojást a tejjel, sóval, borssal habverővel kikeverem. Hozzáadom a lisztet (annyit, hogy a lágynál is lágyabb nokedlitészta állagú legyen, inkább olyan „sűrűn folyós” halmazállapotú. Nem kell nagyon simára keverni. Hozzáadom a dinsztelt vöröshagymát és a vajon megfuttatott zöldpetrezselymet, majd a közben kihűlt zsemlekockát és végén a vágott petrezselymet. Ha szükséges, egy mokkáskanál Delikát ételízesítővel ízesíthetem még (elhagyható). Hagyom egy jó félórát állni és utána vizes kézzel megformázom a gombócokat.
Felforralom a vizet, melybe a só mellett még egy-két evőkanál olajat is beleteszek. Forrástól számítva 12 percig főzöm. A gombócokat tálba szedem, melybe két evőkanál olajat tettem, nehogy összeragadjanak.

Megjegyzés:

Végre ez az első olyan zsömlegombócom, amely majdnem gömbölyű, nem kemény, hanem puha, jó ízű. Gyorsan le is jegyeztem, hogyan állítottam össze. Vadast készítek hozzá marhahúsból. Még a főzőlevét sem érdemes kiönteni. Ha nincs leves itthon, jó rántott vagy tojáslevest lehet főzni a gombóc főzőlevéből.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: