2010. január 5., kedd

Vaníliás kifli


Hozzávalók:

25 deka liszt (egyharmadát lehet étkezési keményítővel helyettesíteni)
20 deka vaj
10 deka porcukor
10 deka darált mandula
vaníliás porcukor a hintéshez
egy csipet só

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a sót összekeverem, átszitálom. belekeverem a darált mandulát, hozzáadom a puha vajat és a robotgép dagasztó villájával jól összekeverem. ha túl puha, berekom a hjűtőbe egy pár percre. Csak annyira, hogy a tészta puha maradjon. A puha tésztával könnyebb dolgozni.

Előmelegítem a sütőt (légkeverés 160 fok). A sütőlemezt kibélelem szilikonos sütőpapírral.

Apró kis kifliket formálok és kb. 8-9 percig sütöm a sütő középső részén. Világos legyen a megsült tészta.

Még forrón megforgatom a vaníliás porcukorban. Lehet az egyik felét csokiba is mártani, de én az előbbi változatot szeretem.
Kihűlés után egy-két napra tegyük jól zárható fémdobozba, így lesz igazán omlós.


Megjegyzés:


Ezt a receptet Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem (vaníliakifli néven szerepel az 1986-os kiadás 307. oldalán). Többször próbálkoztam már a sütésével, de most sikerült először úgy, hogy maradéktalanul megfelelt elvárásomnak és finom lett, szinte szétomlott a számban.

Nincsenek megjegyzések: