2010. január 22., péntek

Születésnapi torta 1.
Hozzávalók a képen látható tortához:

1 db 3 lapos bolti piskóta (25 cm átmérőjű)
1 adag főzött csokoládékrém
2 deci tej
3 teáskanál porcukor
3 mokkáskanál Oetker-féle flakonos rum aroma
Marshmallow fondan


Összeállítás:

A lapokat muszáj volt locsolni. Fiatalokról lévén szó, tej, rumaroma és porcukor keverékével kentem meg az egyes lapokat.
Tehát: tortalap, rumos lé, krém, tortalap, rumos lé, krém, tortalap, rumos lé. A tetejét és az oldalát vékonyan bekenjük a maradék krémmel és betesszük a hűtőbe dermedni.
A mm fondant (a torta tetején lévő díszt már korábban elkészítettem) kinyújtjuk akkora nagyságúra, mint a torta átmérője+kétszer a magassság + 2 centi kb. Egy 25 cm átmérőjű és 4 cm magasságú tortánál kb. 35-36 cm. átmérőjű kört kell produkálnunk.
Óvatosan beborítjuk vele a tortát, a fölös széleket levágjuk. Betesszük a hűtőbe.
Miközben hűlt, elkészítettem a csipkedíszeket. Tojásfehérjével ragasztottam a tortára.


Megjegyzés:

Az egyik szomszédom kért meg, hogy ha van időm, csináljak egy tortát az unokája 16-ik születésnapjára. A tortalap sütést nem tudtam vállalni időhiány miatt, a díszítés előkészítésével - ahogy volt egy kis időm – tudtam bíbelődni. Tehát a tortalap bolti, 3 lapos piskóta.
A dekorációhoz pillecukorból készített fondant (marshmallow fondan – a Tortaimado weboldalról) használtam (Lidl, színes pillecukor). Az eredeti recepten egy kicsit változtattam, 40 deka porcukrot tettem bele és másfél lapos evőkanál metylcellulose-t (tragant por helyett). Ezt azért csináltam így, mert szeretnék kikísérletezni egy olyan anyagot, amivel a csipkevirágokat, csipkemintákat szépen meg lehet csinálni. Próbálkoztam különféle cukormasszákkal, nem vált be egyik sem nekem ehhez. A csipke kiszúrók az Orchardproducts (GB) termékei. Náluk be lehet szerezni nagyon jó segédleteket a virágok elkészítéséhez (szerencsére lányomtól megkaptam ajándékba). Ezekben egy speciális kész masszát ajánl tragant porral keverve. Ez utóbbi néhány helyen (Sőregi) beszerezhet, de a patikában mondták, hogy ezt ki lehet váltani metylcellulose-ra, csak dupla mennyiséget kell használni belőle, mint amit az adott recept előír a tragant porból. A patikában vehetek akár 20 grammot is.
Mivel nem készítek túl gyakran ilyen díszes tortát (pedig nem árt gyakorolni, még nagyon sok feltáratlan terület van előttem a tortadekoráció terén), praktikusabb, ha csak az éppen adott tortához szükséges mennyiséget veszem meg.

Nagyon remélem, hogy tetszik majd nekik és ehető is lett.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Receptgyűjtő írta...

Gyönyörű!!!! nagyon ügyes vagy!!!

Stefifáni írta...

Köszi! Mint ahogy jeleztem, legközelebb jobban odafigyelek a fotózásra. Tudom, hogy nagyon fontos, hogy milyen környezetben tálalom a tálalandót, de a fotózáshoz meglehetősen béja vagyok. Igyekszem eme súlyos hiányosságomat jobbá tenni.

Stefifáni írta...

Helyesírási hibát ejtetem, béja-t írtam béna helyett! Elnézést.